Grzaniec – przepis

W mroźne zimowe wieczory najlepszym przyjacielem jest gorący trunek z prądem. Najbardziej popularnym jest Grzaniec – przepisów jest dużo. Tradycyjnie zawierają goździki, imbir, miód. Ale czy ktoś słyszał o dodatku jajka? Brzmi tajemniczo, ale smakuje niesamowicie. Pyszny napój rozgrzeje każde gardło i nada naszemu wieczorowi słodkiej nutki.

Grzaniec – przepis na gorący napój z dodatkiem jajka.

 

Grzaniec piwny z dodatkiem żółtka to słodziutka, smakowita radość dla kubków smakowych. Jest to coś, co wywoła uśmiech na twarzy największego smutasa czy zmarźlaka. Polecamy w szczególności na minusowe temperatury. Oto składniki niezbędne do przygotowania tego napoju:

  • 0,5 l piwa
  • 2 żółtka (może być 1, ale z dwoma jest lepsze)
  • 8 łyżeczek cukru (jeśli jedno żółtko to 4)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • szczypta imbiru

A teraz krok po kroku omówimy jak przygotować Grzańca piwnego:

 

Po pierwsze żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.

Następnie wlewamy do garnuszka piwo i dodajemy kogel. Mieszamy na niewielkim ogniu.

Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Staramy się nie zagotować, ma być gorące, ale nie gotujące się. Przelewamy do kufli i podajemy gorące.

SMACZNEGO :)

Pobierz ofertę

Dodaj komentarz


Google+
tlo strony
Więcej na Blog (1 z 126 artykułów)
konsultant slubny-organizacja wesel

Dla gości wesele to po prostu okazja do potańczenia, zjedzenia czegoś dobrego i wzniesienia kilku toastów za zdrowie młodej pary. ...