W mroźne zimowe wieczory najlepszym przyjacielem jest gorący trunek z prądem. Najbardziej popularnym jest Grzaniec – przepisów jest dużo. Tradycyjnie zawierają goździki, imbir, miód. Ale czy ktoś słyszał o dodatku jajka? Brzmi tajemniczo, ale smakuje niesamowicie. Pyszny napój rozgrzeje każde gardło i nada naszemu wieczorowi słodkiej nutki.
Grzaniec – przepis na gorący napój z dodatkiem jajka.
Grzaniec piwny z dodatkiem żółtka to słodziutka, smakowita radość dla kubków smakowych. Jest to coś, co wywoła uśmiech na twarzy największego smutasa czy zmarźlaka. Polecamy w szczególności na minusowe temperatury. Oto składniki niezbędne do przygotowania tego napoju:
- 0,5 l piwa
- 2 żółtka (może być 1, ale z dwoma jest lepsze)
- 8 łyżeczek cukru (jeśli jedno żółtko to 4)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- szczypta imbiru
A teraz krok po kroku omówimy jak przygotować Grzańca piwnego:
Po pierwsze żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel.
Następnie wlewamy do garnuszka piwo i dodajemy kogel. Mieszamy na niewielkim ogniu.
Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Staramy się nie zagotować, ma być gorące, ale nie gotujące się. Przelewamy do kufli i podajemy gorące.
SMACZNEGO :)