Jakie piwo na wesele?

piwo na weseluWódka, wino, „egzotyczne alkohole” – to już norma. Ale piwo? Jeszcze niewiele Par Młodych decyduje się na jego zakup na wesele. A ci, którzy się zdecydują mają nie lada problem z wyborem odpowiedniego.

Piwo na weselu – czy to wypada?

Są osoby, dla których obecność piwa na weselu kojarzy się ze zwykłą imprezą, a nie eleganckim przyjęciem. Nie wyobrażają bowiem sobie tego, że piwa (o zgrozo jeszcze w aluminiowej puszce!) stałyby na stołach tuż przy wódce. Nie dość, że nie wygląda to ładnie, to w dodatku piwo w połączeniu z wódką daję mieszankę piorunującą. Z tego też powodu „złocisty napój” na weselach ma wielu przeciwników.

Są też osoby, które są w stanie zgodzić się na piwo, jednakże podczas drugiego dnia wesela – poprawin. Wówczas jest to już mniej formalna zabawa, w związku z tym można pokusić się o takie rozwiązanie.

Natomiast zwolennicy piwa – których z każdym rokiem przybywa – mają pomysł na podanie złocistego trunku w taki sposób, by przyjęcie weselne nie straciło na elegancji.

W puszce, butelce czy z beczki?

Zakup piwa w puszce jest chyba najmniej eleganckim rozwiązaniem. Siorbanie z niewielkiego otworku wygląda mało estetycznie . Dlatego też piwa w puszce z góry skazane są na niepowodzenie.

Lepszym rozwiązaniem mogą okazać się piwa w butelce. Jednak picie „z gwinta” jest również nieeleganckie, jak w przypadku puszki. Dlatego też koniecznością są kufle, z których będzie można sączyć złocisty trunek. Choć piwa w butelce są bardziej eleganckie niż puszki, nie będą wyglądać ładnie na stołach. Warto więc pomyśleć o kąciku – dodatkowym stole, gdzie goście będą mogli uraczyć się tym trunkiem. Dobrym miejscem będzie stół z winami i innymi alkoholami.

Najwięcej zwolenników ma jednak beczka z kranikiem, z której można porcjować odpowiednią ilość piwa. Dobrym miejscem na taką beczułkę jest wiejski stół.

Piwa znane i nieznane

Pozostaje jeszcze kwestia wyboru gatunku piwa. Dobrym pomysłem jest zastosowanie różnorodności. Gusta gości są bowiem różne, jak różny jest smak złocistego trunku.

Warto swój weselny barek zaopatrzyć w piwa powszechnie znane i lubiane – pasteryzowane, znane z reklam telewizyjnych. Można pokusić się również o piwa smakowe, których zwolenniczkami są przede wszystkim kobiety.

Natomiast z myślą o gościach, którzy lubią poznawać nowe smaki polecane są piwa regionalne: miodowe, niepasteryzowane, ciemne, niefiltrowane.

Piwa niepasteryzowane mogą okazać się dobrym rozwiązaniem, ponieważ charakteryzują się mniejszą goryczą, jest więc o wiele bardziej smaczniejsze.

Piwo niefiltrowane to trunek, który jest mniej klarowny, w którym można zauważyć zawiesinę, co jednak wpływa na poprawę smaku takiego napoju.

Trzeba jednak liczyć się z tym, że piwa regionalne to trunki, które są nieco droższe od piw „komercyjnych”. Warto jednak dać ludziom możliwość wyboru. Zwolenników takich napojów jest wiele, aczkolwiek zniechęcająca jest zazwyczaj cena.

Zamów ofertę

Możliwość komentowania jest wyłączona.


Google+
tlo strony
Więcej na Blog (1 z 126 artykułów)
konsultant slubny-organizacja wesel

Dla gości wesele to po prostu okazja do potańczenia, zjedzenia czegoś dobrego i wzniesienia kilku toastów za zdrowie młodej pary. ...