Barman na weselu i cennik to temat rzeka. Każdy z barmanów w sposób indywidualny wycenia swoje umiejętności. Koszt obsługi barmańskiej będzie więc zróżnicowany, i jak się okazuje – różnice bywają ogromne.
Cennik barmana na weselu – jak to wygląda w praktyce?
Można spotkać barmanów, którzy za obsługę wesela życzą sobie około 300 złotych. Jak na barmana jest to mało. Trzeba wziąć bowiem pod uwagę, że jego praca trwa kilka a nawet kilkanaście godzin, podczas których cały czas stoi na nogach (nie licząc krótkich przerw na posiłek).
Można więc przypuszczać, że niska, aczkolwiek zachęcająca cena to „haczyk”. Kruczek może polegać na tym, że tak cenią się najczęściej barmani, którzy dopiero zaczynają w branży ślubno-weselnej. Niska cena za obsługę barmańską może być także sygnałem, że dana osoba traktuje swoją pracę jako szybki zarobek. W takim wypadku nie należy się spodziewać miłych i szczerych uśmiechów. Takiemu barmanowi najczęściej nie zależy na wytworzeniu przyjemnej atmosfery, która zachęci gości. On w końcu przyszedł tu tylko po to, żeby „odbębnić” swoją pracę i uciec do domu.
Barmani, którzy cenią się na 500-600 zł to barmani, którzy dopiero zaczynają, jednak mają już kilka wesel na swoim koncie. Najczęściej są barmanami „z polecenia”, którzy pracowali dotychczas w barach i klubach. Zaproszeni przez swoich znajomych, postanowili podszkolić się i „otworzyć się” na wesela. Wielu barmanów w taki sposób zaczyna. Jeżeli są tymi „z powołania”, wówczas możemy spodziewać się, że za stosunkowo niską cenę, otrzymamy obsługę na wysokim poziomie.
A jaka jest górna granica kosztów, jakie liczy sobie barman na wesele? Cennik niektórych zakłada 1500-2300 złotych za całonocną obsługę. Czy jest to wygórowana kwota? Wszystko zależy od tego, co w tej cenie się zawiera. Jeżeli barmani w cenę wliczają mobilny bar oraz wszystkie akcesoria potrzebne do tworzenia drinków (np. szkło), wówczas cena może okazać się „w sam raz”.
Pewnie niejeden człowiek oburzy się, mówiąc: „tyle pieniędzy za jedną noc?! za robienie drinków?!”. Miejmy jednak świadomość, że do takiej pracy każdy barman musi się przygotować. Każdy też wcześniej długo pracował i zdobywał doświadczenie za dużo niższą stawkę. By obsługa barmańska stanęła na wysokości zadania, koniecznością jest zaplanowanie rodzajów koktajli, które mogą zaskoczyć gości. A to wymaga czasu, jeżeli barman profesjonalnie podchodzi do klientów.
Taki barman będąc na weselu 8-10 godzin poświęca cały swój dzień na to. Musi wcześniej wstać i cały sprzęt barmański przygotować. Musi dojechać (czasami setki kilometrów) i musi przygotować swoje stanowisko pracy oraz po imprezie posprzątać wszystko no i wrócić do domu.
Warto na koniec dodać, że koszt za obsługę wzrasta, gdy do naszej dyspozycji będzie nie jeden, ale dwóch czy trzech barmanów.